Een week gratis huidonderzoek in Brussel van 19 tot 23 mei

Huidkanker: De ontkenning groeit

• Euromelanoma nodigde alle Brusselaars uit voor een gratis huidonderzoek bij een dermatoloog tussen 19 en 23 mei • Ongeveer een derde van de Belgische patiënten stelden hun consultatie bij de arts uit, zelfs na het vaststellen van de eerste tekenen van huidkanker. • Ontkenning is verantwoordelijk voor vele vroegtijdige sterfgevallen door kanker. • Voor meer informatie, ga naar euromelanoma.org

Brussel – 5 mei 2014 – Na de lancering van de campagne biedt Euromelanoma mensen de mogelijkheid zich gratis te laten testen bij een dermatoloog. « Tijdens deze week bieden we mensen de kans om gratis bij ons langs te komen om vlekjes die een probleem kunnen vormen, te onderzoeken. Een regelmatige controle van de huid is van groot belang. Nog heel wat personen hebben niet de reflex om zichzelf te onderzoeken aan de hand van enkele simpele stappen. Iedereen kan zijn volledige lichaam onderzoeken en verdachte vlekjes identificeren, vooraleer een arts te consulteren.», legt Dr. Maselis, Voorzitter van Euromelanoma België uit.

Een becijferde campagne
Nieuw onderzoek[1] van Europese en Belgische dermatologen[2] van het Euromelanoma team toont aan dat het ontkennen van mogelijke huidkanker en het uitstellen van een consultatie een steeds groot probleem is. Het uitstellen van een consultatie zorgt voor een latere diagnosestelling en een veel zwaardere en duurdere behandeling. Dit leidt tot verlies van kostbare tijd!

Meer dan 80% van de ondervraagde dermatologen stelde een toename van het aantal huidkankers vast. Slechts 1 op 3 Belgische patiënten kent de tekenen van potentiële huidkanker, in Europa slechts 1 op 5 patiënten. 42% van de ondervraagde Belgische dermatologen stellen wel vast dat de helft tot ¾ van de patiënten komt in een vroeg stadium van hun ziekte. 


Zorgwekkender: meer dan 77% van de dermatologen stelt vast dat hun patiënten een consultatie uitstellen, zelfs nadat ze vermoeden dat het gaat om huidkanker.

Dit uitstel heeft een belangrijke impact op personen met een bestaande huidkanker. De ondervraagde dermatologen gaven aan dat in het geval van melanoom, meer dan de helft van de levens gered had kunnen worden als de behandeling vroeger was opgestart. Jaarlijks worden er in Europa 80.000 nieuwe melanomen[3] vastgesteld. Euromelanoma lanceert in 2014 haar campagne met als voornaamste doel het uitstellen van de consultaties terug te dringen. België telt zijn er jaarlijks 2.200 melanomen en 20.000 non-melanoma huidkankers. De aantallen nemen jaar na jaar toe. Huidkanker is zichtbaar met het blote oog.Vandaar het enorme belang van een correct zelfonderzoek.

“De cijfers suggeren dat het belangrijk is om enerzijds de mensen te informeren over de (voor)tekenen van huidkanker zodat ze tijdig kunnen consulteren”, stelt Dr. Maselis van Euromelanoma België. “Anderzijds moeten we er alles aan doen om het uitstellen van de consultaties te verminderen. De meeste gevallen van huidkanker kunnen immers succesvol behandeld worden als ze tijdig gedetecteerd worden.”

Deze onderzoeksresultaten bevestigen de bevindingen van het eerder gepubliceerde World Cancer Report 2014[4] van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Daarin wordt het kapitale belang van een vroege detectie eveneens onderstreept om wereldwijd het aantal overlijdens door kanker een halt te kunnen toeroepen

Een gebrekkige kennis van de symptomen en gevaren van huidkanker was de grootste reden van het uitstellen van een consultatie (56% van de Belgische dermatologen bevestigt dit). Toch bleek ook dat bijna 18% van de melanoompatiënten wel vermoeden dat ze een kanker hebben maar toch de consultatie uitstellen. Deze ontkenning kost levens, zeker bij mannen ouder dan 50 jaar. Deze laatste groep bleek het meest consultaties uit te stellen omwille van ontkenning.

We baseren de bewustmakingscampagne 2014 op deze bevindingen. De focus ligt hierop: tijdverlies door ontkenning terugschroeven bij de patiënten. We willen eveneens de mensen blijven aanleren om de tekenen van huidkanker te herkennen en promoten een snel eenvoudig zelfonderzoek”, vervolledigt Dr. Maselis.

70% van de Belgische dermatologen vindt dat het nodig is om de bevolking meer bewust te maken van de symptomen van huidkanker en hoe die behandeld kan worden. De Euromelanoma campagne van 2014 zal in 33 landen simultaan verlopen. Doel: een zo groot mogelijk publiek bereiken waaronder de meest kwetsbaren, mannen boven de 50 jaar.

Surf naar www.euromelanoma.org en leer hoe je de tekenen van huidkanker kan herkennen en download het gratis zelfonderzoek.

 

[1] Euromelanoma Dermatologist Survey 2013/14

[2] 33 landen

[3] Ferlay J, Shin HR, Bray C et al. GLOBOCAN 2008 v1.2, Cancer Incidence and Mortality Worldwide. CancerBase no.10. Lyon: IARC, 2010. Beschikbaar op: http://globocan.iarc.fr/  (laatste toegang 3 juli 2012)

[4] World Health Organization ‘World Cancer Report’ 2014 accessible at: http://www.iarc.fr/en/publications/books/wcr/wcr-order.php

 

Persbericht - Brussel

DOC - 94 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Euromelanoma

Euromelanoma is een pan-Europese preventiecampagne tegen huidkanker. Met deze campagne wil men de bevolking informeren over de vroegtijdige tekenen en de behandeling van huidkanker. Het programma werd in 1999 in België gelanceerd en loopt nu in 33 landen. Canada, Montenegro en Noorwegen zijn de meest recente leden die de campagne uitdragen. De Euromelanoma campagne wordt in goede banen geleid door een netwerk van Europese dermatologen.